• Lemonaid

5 slimme dingen over slimme communicatie

Bijgewerkt: jun 23

Geschreven door Katrien Rousseau.


The house of change is een organisatie met één centrale missie: ervoor zorgen dat jouw bedrijf blijft leren en groeien. “Inspireren, leren & verankeren," luidt het. Die boodschap nemen ze ook zelf ter harte: ze kwamen naar ons toe met een prangende vraag. “Hoe zorgen we voor meer inschrijvingen voor onze drie Leadership Summerclasses?”. Eenvoudige vraag. Het antwoord? Eigenlijk ook eenvoudig:


Slimme communicatie.


Maar hoe ziet ‘slimme communicatie’ er dan uit? Iets minder eenvoudig.

Communicatiebureaus bestaan met een reden natuurlijk.


Hoe we dit hebben aangepakt?


Wel: twee strategen, een copywriter en een designer lieten zich inspireren door gesprekken met de doelgroep, leerden uit de principes van inbound marketing, behavioural economics en UX en verankerden dit alles in een volledige communicatiestrategie. Van een persuasion matrix tot advertenties en van e-mails tot volledig vernieuwde landingspagina’s. Een boeiend en leerrijk proces, waarvan we graag enkele tips met jullie delen. Zo hebben jullie er ook nog iets aan.


Eén ding kunnen we alvast verklappen: opsommingen en vetgedrukte titels werken op een website veel beter dan hele blokken tekst. Drie keer raden wat we nu gaan doen.


#1 Praat met je doelgroep


Maar serieus, hè. Je doelgroep kennen en begrijpen is de basis voor alle goede communicatie. En dat doe je niet -of toch niet alleen- door dagenlang het internet af te schuimen. En al zeker niet door enkel te vertrouwen op je buikgevoel. Want hoe zouden wij als jonge, bescheiden reclamemakers kunnen weten wat de CEO’s, VP’s en afdelingshoofden van vandaag bezighoudt? We ontdekten het tijdens diepte-interviews met mensen uit de doelgroep van de Leadership Summerclasses. Alle informatie bundelden we in onze persuasion matrix. Da’s een chique klinkende Engelse term die in feite gewoon duidt op een overzicht van de antwoorden op volgende vragen:


  • Waar hebben deze mensen vandaag nood aan?

  • Welke vragen stelt de doelgroep zich bij zo’n Summerclass?

  • Welke zaken kunnen hen over de streep trekken?

  • Welke twijfels en barrières kunnen hen ervan weerhouden om zich in te schrijven?


Tijdsintensief? Absoluut. Maar de inzichten die daaruit voortvloeiden maakten dat helemaal goed. Of toch bijna.


#2 Een goede website is het begin van alles


Je mag nog zoveel adverteren als je wil: als je website onaantrekkelijk en onlogisch gestructureerd is, haken mensen alsnog af. Als half- en volleerde UX-designers tekenden en ontwierpen we de volledige landingspagina’s. Daarbij vormde die persuasion matrix de ideale leidraad. Was ‘ie toch ergens goed voor.


Een quick win in UX? Vervang een algemene call-to-action zoals ‘Meer info’ of ‘Schrijf je in’ door een concreet en inhoudelijk alternatief dat de bezoeker triggert. Zo gingen wij onder andere voor ‘Creëer impact als leider’ of ‘Vertel sterke verhalen’. Geef toe, daar wil je toch op klikken?


Dus rep je zo snel mogelijk naar je website om de schade te beperken.

Of lees gerust verder. Uiteindelijk ben je nu toch al tot hier geraakt.


#3 Trekken in plaats van duwen


En daarmee bedoelen we niet die genânte situatie aan een deur die maar langs één kant opent. We hebben het over de filosofie achter heel het inbound marketing-principe. Door in onze communicatiestrategie te focussen op pull in plaats van push creëerden we een veel natuurlijkere manier om de juiste potentiële deelnemers aan te trekken. Dus niet: mensen out of the blue overstelpen met e-mails en advertenties die schreeuwen DAT ZE ZICH NU MOETEN INSCHRIJVEN VOOR IETS WAAR ZE NOG NOOIT VAN GEHOORD HEBBEN. Nee, in plaats daarvan begonnen we met het aanbieden van informatie en content over sterk leiderschap. Hét sleutelwoord hier? ‘Gratis’. Zes letters met een irrationeel grote aantrekkingskracht. Gratis handleidingen, gratis e-books, gratis webinars, gratis massages,... You name it.


Daarna kwam er een heel proces van retargeting aan te pas, maar daarvan besparen we jullie de details. Deze blog wordt al lang genoeg. Hier kan je er bovendien alles over te weten komen. Én een certificaat behalen. Weer iets om je LinkedIn-profiel mee op te smukken.


#4 Je klant is je beste vriend


Die mindset levert heel wat voordelen op. Vrienden kan je namelijk steeds bereiken via Whatsapp, en we weten allemaal dat we Whatsapp veel vaker checken dan onze mailbox. Daardoor konden we, samen met The house of change, ongelooflijk veel snelheid maken op dit project, zonder in te boeten aan feedback en vragen. Uiteindelijk zijn we bij Lemonaid ook maar 8 weken open, dus time is money.


Bovendien ben je tegen je vrienden altijd eerlijk. And you’re not in this business to please your clients, but to help them (nogmaals bedankt voor die wijze raad, Maarten). Bij ons contact met The house of change stonden dus niet alleen eerlijkheid en transparantie centraal, maar ook dingen in vraag durven stellen. Da’s soms best confronterend, maar je kan er wel veel meer impact mee creëren.

Én we kunnen nog steeds door dezelfde deur.


#5 Alle wegen leiden naar Miro


Met een team van vier een hele website hertekenen is al een karwei op zich. Dit doen zonder fysiek samen te zitten, een groot whiteboard, veel papier en een overload aan post-its leek haast onmogelijk. But thank god voor het bestaan van Miro. Toegegeven, ‘t is even wennen en je gaat in het begin zo hard vloeken op je computer dat je huisgenoten er spontaan de kamer van ontvluchten. Maar van zodra je het onder de knie hebt, zal het je leven voorgoed veranderen. Of toch op z’n minst het thuiswerken.


Zo, dit waren vijf slimme dingen die ons alvast een stap dichter bij slimme communicatie brachten voor The house of change. Het goede nieuws: ze zijn bijna universeel van toepassing.


Inbound-gewijs zouden we nu, na het bieden van deze gratis tips, een duidelijke call-to-action voorzien naar Lemonaid. Zo van “Wil je hier meer over weten? Hit us up.” enzo. Maar dat heeft weinig zin, want ons pop-up bureau loopt helaas op z’n einde.


Of toch niet?
0 keer bekeken
Ondernemershuis Mechelen
Kanunnik De Deckerstraat 20 bus A
2800 Mechelen
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • LinkedIn - White Circle